SE DIN FREMTID

SE DIN FREMTID


De fleste af os kender de der moments, hvor hjernen slår fra og vi snubler over vores egne fødder eller får sagt en masse uforståelige lyde i stedet for en sætning. Og irriterende som det er, sker det oftest når vi virkelig skal præstere. Når vi har lagt en udførlig plan og forberedt os efter bedste evne på udfordringen foran os, failer vi allermest. Nogle gange er uheldet måske ude, men jeg lover dig, at langt de fleste tilfælde kan undgås. Så næste gang du kludrer rundt i ordene foran din chef, spilder rødvin udover din date, eller værre, slår en prut til jobsamtalen så husk lige, at ydmygelsen kan erstattes med succes.

Læs videre hvis du vil vide hvordan.

Del 1: Spiritualitet min bare røv

Inden du afviser indlægget her, fordi jeg umiddelbart virker skeptisk overfor spiritualitet, så læs lige lidt videre. Jeg er ikke imod spiritualitet, jeg tager bare afstand fra spiritualitet set i sammenhæng med visualisering. Ser du, mange taler om visualisering som om det er et spirituelt emne og jeg vil gerne fastslå, at det absolut ikke er tilfældet. Du skal ikke tro på visualisering, du skal forstå visualisering, så du kan bruge det til din egen fordel. Misforståelsen er opstået, fordi adskillelige religioner bruger visualisering i spirituelle sammenhænge. Det har desværre gjort, at mange undervurderer konceptet og går glip af de positive resultater det kan fremskaffe.

Visualisering er forsket og studeret og der findes meget komplekse forklaringer på hvordan det virker. Kort sagt reagerer hjernen på de billeder vi viser den eksternt og internt. Den opfatter billederne som virkelighed. Visualisering er blevet defineret på mange forskellige måder, men her er den, som passer bedst til dette indlæg:

”The use of mental images to influence bodily processes, control pain or prepare for athletic or other kinds of performance.”

Ifølge forskning virker visualisering, fordi neuroner i hjernen opfatter billeder som tilsvarende virkelige fysiske handlinger. Når man visualiserer en handling danner hjernen en impuls, som beordrer neuronerne til at handle tilsvarende det den ser på billedet eller i visualiseringen. Dette forårsager, at der sendes et signal fra hjerne til krop, der aktiverer kroppen på en måde som ligner billeder eller visualiseringer. Alt dette sker helt uden, at man reelt bevæger sig eller gør noget med kroppen bevidst. Det handler om sammentrækninger i musklerne, som hverken kan ses eller høres med menneskelige sanser. Måske kender du det fra, når du spiller spil på mobilen og du gynger med i rytmen? Eller måske når du knytter næverne sammen for at forsvare dig når du ser en uhyggelig film?

Summa summarum er, at du praktisk talt kan øve dig i at få succes ved at visualisere succes. Det vil sige, at du kan hjælpe dig selv ved at forestille dig at noget går godt. For eksempel kan du forestille dig, at folk klapper når du er færdig med din præsentation eller, at du kan løfte flere kilo på vægtstangen. Hvis du har lyst til at lære mere om denne teknik i fællesskab med andre kan du læse om vores event Talte Tanker her

Del 2: At se er at tro

Okay, så hvad skal vi bruge det til? Før vi kan sætte os et mål, skal vi vide hvordan det mål ser ud. Ofte ved vi allerede hvordan det ser ud, inden vi overhovedet tænker over det. Det en serie af billeder eller en lille video i vores hoved, som fortæller os enten hvad der skal til for at nå målet eller hvordan tilværelsen ser ud efter målet er nået. Begge visualiseringer er vigtige.

Når du sætter dig et mål er det afgørende, at du ved hvor du vil hen og hvordan du vil komme derhen. Det vil sige, at hvis målet er at få kørekort er vejen at tage teoritimer og køretimer, ind til du kan bestå begge prøver. Det kan de fleste måske sige sig selv. Men hvis vi virkelig ved hvad vi skal gøre for at nå vores allerstørste drømme og mål, hvorfor gør vi det så ikke? Det er her visualisering kan hjælpe dig til at specificere dine mål og delmål.

Du kan ikke få kørekortet uden at tage til den første teoritime. Den første teoritime er det tidligste delmål. Hvordan ser det ud? Er du med bussen? Skal du cykle derhen? Følges du med nogen? Hvornår på dagen er det? Synes du det er nemt at huske teorien eller svært? Undersøg dit indre billede og det vil fortælle dig meget om hvorfor du er hvor du er. Er det fordi du ikke ved hvor du skal gå hen? Kender du priserne på køretimer? Brug billedet til at spore, hvilke ting du skal forberede inden du kan nå dit første delmål. Hvis din nuværende visualisering er fyldt med negative udfald, så ret den til. Forestil dig, at du får succes med dit første delmål. Hold fokus og genafspil det nogle gange, for hver gang du tænker på det endegyldige mål. Visualiseringen gør, at du underbevidst øver dig i at få succes og dermed øger dine chancer betydeligt. Således kan du bruge visualisering til at specificere hvert enkelt skridt i processen og desuden øve dig i at nå alle de mål der fører til det endegyldige mål. Når du udspecificerer dine delmål, kan du bedre fornemme om du virkelig er villig til at gøre arbejdet. Hvis du ikke kan forbinde noget positivt med hvert af dine delmål bliver det hårdt. Hvis jeg ikke kan motiveres af mine delmål, skyldes det oftest, at jeg er på den forkerte vej. Selvom det endegyldige mål virker fascinerende og godt, skal man vurdere om processen er det værd og om målet i virkeligheden ikke er hvad man tror det er. Du kan gøre det, men det er en kæmpe fordel hvis du kan føle en lille sejr hver gang du kommer til teori, tager til træning, læser et kapitel, lukker en aftale, som flytter dig tættere på det du gerne vil opnå. For mig er hverdagen og processen langt vigtigere end mine mål, fordi vejen derhen i virkeligheden er det som jeg kommer til at huske bedst – det er vejen derhen som fylder mest og udgør mit liv.

En anden ting, er, at visualiseringen er med til at holde dig op på de mål du sætter dig – det er motiverende at tænke på, hvordan det føles at få overrakt det midlertidige kørekort eller hvor flad din mave er når du når i mål. Overfør det lille kick fra motivationen for det endegyldige mål til dine delmål og lav jævnligt koblingen mellem de to i dine visualiseringer. På den måde aktiverer du dig selv til at gå hårdnakket efter dine mål. Ikke bare dine mål, men også dine delmål og det er jo dem som bærer dig hen mod det du gerne vil opnå.

 

Nedenfor kan du se en video med en mere grundig introduktion til visualisering:

 


Del 3: Hvordan man gør

Inden du begiver dig i krig med visualisering, vil jeg lige fortælle dig hvad du absolut ikke skal gøre. ADVARSEL, klamt indhold kommer! Jeg var engang på en date, en første date og jeg var rystende nervøs. Jeg var meget, meget ung og han var en af de seje drenge (ja, så ung). Vi skulle gå en tur i nærheden af ham og jeg havde forberedt mit outfit, min makeup og ja nærmest hvad jeg skulle sige. Jeg var bare så nervøs for at frastøde ham eller gøre noget pinligt eller sige det forkerte og jeg blev ved at forestille mig hvor meget det kunne gå galt. og hvordan det kunne gå galt

Jeg kom af sted og det kildede i min mave. Da jeg endelig så ham var jeg så anspændt og påtaget sød, at jeg overhovedet ikke nød daten. Vi ender med at sætte os på en bænk for at snakke lidt og jeg kan mærke, at jeg skal nyse. Jeg når lige at tænke ”åh nej, hvad nu hvis der kommer snot med ud” og hvad skete der mon? En kæmpe klam snotklat røg lige ud af næsen og ind i hånden på mig. Det var umuligt at skjule og jeg var nødt til at finde et blad jeg kunne tørre den af i. Han grinte først, men da han så hvor pinligt jeg synes det var, blev det bare helt vildt akavet. Bare rolig! Vi er venner i dag og har ikke talt om snotklatten siden.

Jeg siger ikke, at jeg er sikker på, at jeg kunne have undgået snotepisoden. Jeg siger, at jeg er sikker på, at jeg kunne have visualiseret langt bedre end jeg gjorde, hvilket ville have hjulpet mig til at slappe af og muligvis undgå en træls situation eller i hvert fald have håndteret den bedre. Hvis jeg havde haft redskaberne til at ændre mine visualiseringer, kunne det have haft en væsentlig effekt på min fysiske oplevelse. Så næste gang du tripper udenfor chefens dør eller skal gå forsigtigt over isen i indkørslen, så mind dig selv om at visualisere et godt resultat.

What to do

 • Find fem billeder, der viser dine mål
  Visualisering virker både på kortsigtede og langsigtede mål og kan bygges af både eksterne og interne billeder. Det vil sige, at du rent fysisk (eller digitalt) kan samle billeder, du kan bruge til at visualisere. Start på en mappe og find løbende billeder du kan lægge i den

 • Deltag i Talte Tanker med Mazen Ismail
  Tilmeld dig nu og afvent en helt unik oplevelse hvor du virkelig lærer at tage visualisering i brug

 • Skriv et brev til dig selv
  Krads det ned på et papir! Beskriv i detaljer, situationer som du ønsker at være i. HUSK! Her er det vigtigt, at du skriver i nutid, for eksempel ”jeg får medaljen om halsen, alle klapper"

 • Rens dagen
  I aften, inden du falder i søvn, så tænk dagen igennem. Var der noget, der ikke gik som det skulle? Hvis ja, så prøv at forestille dig den samme episode, men hvor det i stedet går præcist som det skal


Disse øvelser er meget specifikke og jeg bruger selv dem alle. Prøv dem ad en af gangen og se om de fungerer for dig. Justér hvis du synes. Det vigtigste er, at du træner dig selv i, at fange de dårlige visualiseringer og øver dig i at ændre dem til gode.

Til sidst vil jeg nævne, at visualisering kan have en væsentlig indvirkning på dit fokus og humør og det hjælper unægteligt meget på din målsætning og bevidsthed om hvad du går efter. Dog er visualisering ikke magi, selvom det næsten kan virke sådan, hvis du er vant til at bremse dig selv ubevidst med negative billeder. Det er afgørende, at du ved, at du er nødt til at gøre noget for at nå dine mål – visualisering virker bedst sammen med aktiv handling.

Get to work!Ældre indlæg Nyere indlæg

Skriv en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes inden de bliver offentliggjort.