FÅ NU STYR PÅ VANERNE

FÅ NU STYR PÅ VANERNE

Er du klar over hvad de fleste ”vaneeksperter” håber ALDRIG går op for dig? Det faktum at deres blogindlæg og apps er totalt uduelige OG det faktum at de ikke engang selv bruger dem (ps. så gør det dem også en anelse utroværdige).

Med en hånd på løgnedetektoren: hvornår var sidste gang du downloadede en app, der skulle gøre dig mere produktiv? Hjælpe dig med at holde dine fitnessmål? Få udskiftet de gamle vaner med nogle nye brugbare? Hmm… Var det i denne måned? Dagen inden sommerferien sluttede? I denne uge? I morges?

Hvad med dagens ”nye” artikel om ”500 Habits of Highly Successful People”, har du fået læst den sammen med morgenkaffen? Og fået implementeret alle 500 vaner? Nej, det tænkte jeg nok.. Og helt ærligt, hvad er det egentlig du sidder og laver lige nu? Nok er nok.

Lad os glemme alt det, der alligevel ikke virker og i stedet se på hvad det er, der virkelig virker.

Hvordan det egentlig fungerer med vaner og produktivitet

Produktivitet og vaner er to ord og ting, der oftest ses i forbindelse med hinanden på den ene eller anden måde. De er næsten uadskillelige.

MEN: Vaner og produktivitet er ikke det samme som motivation. Bare fordi det (NÆSTEN!!!) er umuligt at være motiveret døgnets firetyve timer, syv dage i ugen, trehundredefemogtres dage om året, betyder det ikke, at man ikke kan være produktiv og implementere nye vaner, på et hvilket som helst tidspunkt.

Vi ved alle hvordan det er med motivation: det kommer i doser ad gangen. Det er en velkendt følelse at man nogle dage flyver ud af sengen og er klar til at give hele verden baghjul og endelig gøre noget ved sine STORE drømme.. (og sidde stille og vente til den går over)

Meeeeen, then tomorrow comes. Vi sidder, hvor vi sad i går og var klar til at tage hele verden med storm, men der sker INTET. Absolut intet, den motiverende følelse er forsvundet igen, for good. Hvis vi satser på motivation alene, så er vi på den. Det holder ikke.

Hvad kan vi gøre i stedet?

Udtalelsen ”Det tager blot 21 dage at ændre en vane” er baseret på bogen ”Psycho-Cybernetics” fra 1960 af Maxwell Maltz, en plastikkirurg, der fandt ud af at det tog hans patienter 21 dage at lære deres/et nyt ansigt at kende. Desværre for jer, der tænker: ”Jeg kan fandeme godt holde motivationen kørende i 3 uger”, viser en undersøgelse fra 2009 fra University College London at der ikke er noget clear cut til nye vaner, det er langt mere individuelt.

Her kommer lidt omkring, hvordan du systematisk holder ved de nye vaner og produktivitet når motivationen, som bekendt, svigter. Og det gør den, ellers ville du ikke sidde og læse med her…

Del 1: Du har ikke mindre tid end din nabo

Først og fremmest: bered dig på at fejle. Tænk på nogle succesfulde mennesker du kender eller har hørt om. De er oftest ikke heldigere end andre, men de er parate til at prøve ting af og de bliver ikke parkeret af en frygt når det ikke lykkes right away. For de ved at det oftest ikke er tilfældet.

Se bare på Steve Jobs som eksempel. Det er en velkendt historie hos de fleste, hvordan han kæmpede mod investorer og andre indflydelsesrige mennesker, der ikke havde samme tro på hans produkter som han selv havde. For ikke at nævne, hvordan han i en årrække var stemt ud af sit eget firma.

Dette mønster kan vi genkende hos mange succesfulde mennesker, næsten alle har fejlet før de har nået toppen.

Forskellen på succesfulde mennesker og dem, der ikke er, er hvordan de bruger deres nedture til enten at knokle videre eller give op, når nedturen banker på døren.

 

 

Hvad du kan gøre lige med det samme

  • Lav en liste over hvilke vaner og prioriteringer, det er, som du gerne vil have (mange ved ikke engang, hvilke vaner, det er, de gerne vil have!!! De har kun fokus på de dårlige de i forvejen har).

  • Gør dine ting klar, så det er umuligt at fejle

Et eksempel på hvordan det kan fungere

En nær ven ønskede at skifte sodavand ud med vand og drikke mere af det i takt med seriøsiteten af hendes træning steg. Hun besluttede sig for at skulle drikke en hvis procentdel af hendes vægt i vand hver dag. Hun regnede det ud i liter, købte 4 store drikkedunke, svarende til det hun skulle drikke om dagen, når de var fyldte. Og bum! Let og overskueligt har hun vandet stående, til at tage med sig når hun skal noget, og klar når hun gik i køleskabet efter en cola.

Del 2: Start småt

I sammenhæng med del 1, er der en 99,9% risiko for at du kommer til at fejle før eller siden. For at gøre det lettere for dig selv:

Start med små ændringer som fx at drikke mere vand, så du ikke pludselig skal gå i fitness 8 dage om ugen, lave en ironman, deltage ved OL næste gang, drikke 20 liter vand om dagen og… Okay, du har fanget pointen.

Det er velbekendt at vi gemmer os bag undskyldninger og overbevisninger som: ”Det er ikke lige noget for mig…” eller ”Det er bare ikke sådan jeg er, det er sådan noget mennesker med meget energi gør…”

Når disse to udtagelser kommer over vores læber… Så har vi også allerede lagt ALT ansvar for at ændre os selv fra os. Det lyder måske uskyldigt.. Men det eneste, ”det, der ikke lige er noget for dig” gør, er at du ikke engang kommer så langt som at bekymre dig om at tage stilling til at gøre det for dig selv.

Hvad du kan gøre lige med det samme

  • Prøv at spørg dig selv om hvad dine overbevisninger er

  • Find en metafor eller overbevisning, du kan bruge i stedet for

Et eksempel på hvordan det kan fungere

Jeg har altid haft en lille drøm i maven om at løbe et maraton, men min undskyldning har været klassikeren: ”Det har jeg jo ikke tid til at træne op til”, tilmed er der mange mennesker, der finder det absurd og umuligt, bare tanken om det. Den begrænsning er let at tage til sig også. Jeg valgte at tage den overbevisning og ændre den til: ”Hvis jeg kan prioritere at se mine venner, kan jeg også prioritere at løbe en tur – måske endda med mine venner” og bum.. 2 fluer med et smæk (OG en win: det gør det lettere at komme afsted, når du gør det med en makker).

Del 3: Lad dine gentagelser blive til faktiske vaner

Jeg indledte med at skyde din genvej på 3 uger ned og kan ligeså godt fortælle dig sandheden nu vi er i gang: det kræver gentagelser og determination at blive succesfuld og have gode vaner. Indtil dine gentagelser lige pludseligt er blevet til vaner!!!
Undersøgelsen fra University College London konkluderer at det gennemsnitligt tager 66 dage at implementere en ny vane og de individuelle tider viser mellem 18 og (HELE!!!) 254 dage.

Med denne information kan vi derfor også konkludere at vi må skabe et vist målrettethed, hvis det tager 254 dage at drikke mere vand(!!!)

For at skabe et fokus og være målrettet er alfa omega at vide hvad MÅLET er. Det sker for os alle: vi har et mål… og så sker livet. Der bliver travlt på arbejdet, familien kræver and so on… Det bliver lettere at hoppe fra et mål til et andet. Mere fitness den ene uge, sundere mad den anden. Det ender med vi når hverken eller. Og så har vi nedturen og så kan det hele være lige meget…

Hvad du kan gøre lige med det samme

  • Sæt dig ét mål du kan fokusere på og se for dig

  • Skriv en liste over hvordan du vil nå dette mål 

Et eksempel på hvordan det kan se ud

Hovedmål: ”Jeg vil spise sundere og motionere 2-3 dage om ugen”

Udførlig målbar liste:

  • Planlæg dine uger 2-3 uger frem – start med en uge, hvis det virker uoverskueligt

  • Udvælg 3 dage ugentligt hvor du kan udføre handlinger, der bringer dig tættere på dit mål – eksempelvis kan du sætte en bestemt ugedag af til at købe mad ind, der er klar til at tage med på farten og hurtigt at lave 

  • Bestem dig for hvilket tidspunkt på dagen handlingen skal udføres og sørg for, at der ikke kommer noget i vejen – start med at beslutte dig for, at der ikke kommer noget i vejen

Store overvældende ændringer kan simplificeres ved at bryde det ned i langt mindre bidder og langsomt komme frem til det, der var det store uoverskuelige hovedmål fra start.

Vi har gennemgået at det på den måde bliver langt mere håndgribeligt at lave ændringer, der er livslange- og vigtige!

Hvis du fandt dette indslag brugbart, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev og få en masse brugbar information serveret!

Alternativt kan du selvfølgelig også bare blive hvor du er og gøre hvad du altid har gjort og få de samme resultater som du altid har fået.


Nyere indlæg

Skrevet af MIranda

Rigtig godt indlæg, meget brugbart :) tak for det


Skriv en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes inden de bliver offentliggjort.