DIT ORD ER LOV

DIT ORD ER LOV


Hvor meget tid bruger du på at tænke over ordene, der kommer ud af din mund? Hvad med de ord der flyder rundt i dit hoved? Ord er en helt særlig energi, med en meget kraftfuld magt. Det lyder måske flyvsk, men ord er ikke bare tanker med lyd, som neutralt beskriver den verden vi er omgivet af. Nej faktisk, så skaber ordene vores virkelighed. Ord har fantastiske egenskaber og det er en kæmpe fordel, hvis vi kan mestre at bruge dem på en positiv måde.

Del 1: Forstå sandhed

Hvorfor skal du forstå sandhed? Fordi sandhed er fundamentet for vores måde at opfatte verdenen på. Jeg kunne ævle længe om sandhed og alle de underbegreber, der tilhører dette brede koncept. I stedet vil jeg, så simpelt som muligt, forsøge at forklare det vigtigste. Sandheden er defineret af Den Danske Ordbog således:

Det at indholdet i et udsagn eller en tankegang stemmer overens
med virkeligheden eller tingenes virkelige væsen
…”

Sandhed og virkelighed hænger altså sammen. Hvordan man ser sammenhængen er individuelt og meget kontroversielt. Jeg tror på, at virkeligheden er subjektiv. Den er som vi opfatter den ud fra vores egne værdier og principper. Hold fast, for nu bliver det vildt! Det vil sige, at sandheden, når vi snakker om den, også er subjektiv. Selvom vi føler, at vi objektivt og neutralt beskriver verdenen omkring os, er vores ord alligevel påvirket af vores mening om det vi ser. Helt ubevidst. Det vil sige, at min sandhed kan være en anden end din. Virkeligheden kan ikke endegyldigt defineres og det giver os et råderum, som de fleste ikke aner eksisterer. Du kan påvirke din virkelighed, ja faktisk kan du skabe den. Med ord.

Del 2: Det du siger bliver til virkelighed

Det er bevist, at der findes en stærk sammenhæng mellem krop og tanker. Det vil sige, at du med din krop kan gøre noget for at påvirke dine tanker, men, at du også omvendt kan gøre noget med dine tanker for at påvirke din krop. Hvis du vil vide mere om denne sammenhæng kan du læse om Jesper Bergstrøm, der netop behandler dette koncept, her. Det vil sige, at de tanker du har, om du ytrer dem eller ej, har indflydelse på din fysiske tilværelse, din virkelighed. Og det er mega fedt! Hvis du altså ved hvordan du skal udnytte det til din egen fordel.

Lyt til denne video om hvordan vores overbevisninger bliver til virkelighed: Du gisper nok ikke af overraskelse, når jeg fortæller dig, at der er en naturlig sammenhæng mellem negative tanker og en negativ virkelighed. Alligevel kunne man tænke, at den eksterne virkelighed udspiller sig frit uanset de tanker og ord, der tænkes og siges og det er måske delvist rigtigt. Problemet med den overbevisning er bare, at man fralægger sig ansvaret og dermed ikke udnytter de situationer hvor ens egen indgriben kan gøre en forskel. Det jeg taler om er situationer hvor virkeligheden, tilsyneladende, er imod dig og du kan vælge hvordan du forholder dig til den. Og jo, du kan altid vælge. Mimi Ikonn har sagt det smukt: 

The only power we have in our life is our attitude and that makes all the difference.” 

Jeg brækkede min højre hånd for nylig og det første min læge sagde var, at jeg skulle huske at udnytte min kæreste til opvasken. Selvom lægen blot forsøgte at lette stemningen lagde jeg mærke til noget. Fordi jeg ved et uheld havde brækket hånden, havde virkeligheden gjort det nemt for mig, at vælge at være negativ, doven og hjælpeløs. Det der ikke var nogen, der sagde var, at jeg kunne være positiv, læringssulten og selvstændig. At jeg kunne udnytte situationen til at lære at skrive med venstre, at sætte hår med én hånd og udfordre mig selv med anderledes træning. Det handlede om hvordan jeg valgte at forholde mig til min virkelighed.

Det er desværre en udbredt tendens i vores samfund, at man glædeligt indtager rollen som offer for verden – faktisk er man nærmest heldig, hvis man kommer ud for noget skidt. Så har man en valid undskyldning for ikke at gøre en fucking skid selv. Og nej! Jeg siger ikke, at man er skyld i sine egne problemer og jeg siger heller ikke, at man ikke må have ondt og holde en pause, hvis situationen kræver det. Jeg siger, at det et spørgsmål om tid før man identificerer sig med sit problem, hvis man ikke vælger at skille sig af med det. Og det er KATASTROFALT!

Det er katastrofalt, fordi de negative dele af din virkelighed bliver svejset permanent sammen med din personlighed og pludselig er problemerne ikke midlertidige – de lever aktivt videre sammen med dig, fordi du spejler dig i dem. Fordi du tror på, at de er en del af dig – bevidst eller ubevidst. Niveauet af problemet kan variere uoverskueligt meget fra person til person og derfor er det vanskeligt at finde på eksempler, der passer til både kræftpatienten og den stressede gymnasieelev, hvorfor jeg har forsøgt kun at formidle den simple kerne af dette budskab. Du er IKKE dine problemer, selvom det kan føles sådan. Du er løsningen.

Vi har alle sammen problemer vi er vokset sammen med. Hvilke har du? 

Det virkelige problem er når vi ikke længere forsøger at overvinde vores udfordringer. Når vi lader de negative dele af vores virkelighed besætte os. Hvis du tænker ”jamen, sådan er det bare...”, har du helt ret. Du mangler bare to ord. ”Jamen, sådan er det bare – lige nu”.

Hvis vi tillader os selv, at tænke tanker, der på en eller anden måde bekræfter os i, at de udfordringer vi står overfor er endegyldige eller uløselige, har det en stærk effekt på vores faktiske evne til at overkomme dem. Det er vigtigt at pointere, at det ikke betyder, at du aldrig må være ked af det eller vred og udtrykke det med dine ord. Det er ofte en vigtig del af løsningen. Det væsentlige er bare, at man altid er opmærksom på, at problemerne og de følelser de måtte medføre er midlertidige. Hvis du kan se kontinuitet i dit tankemønster angående nogle bestemte emner er det måske her du skal handle først. Det vil sige, at det drejer sig om tankemønstre man har haft længe og gerne vil af med, fordi de forhindrer en. Det drejer sig ikke om tanker man får i isolerede tilfælde, for eksempel efter en traumatisk oplevelse eller et stort tab (kun hvis de bliver hængende og forvandler sig til stygge tankemønstre).

Så hvad kan du gøre når de negative tanker bliver til ord, som kryber sig op på din tunge? Det kan være, at man aldrig når til et punkt hvor man reelt udtrykker de tanker man har, men uanset hvor meget eller lidt man ytrer sig, vil tankerne være fyldt med ord. Ord, der har ligeså meget magt indeni hovedet, som udenfor.

Når man skal træne sig selv i at tænke andre tanker, kan det blive rigtig vanskeligt, hvis man blot forbyder sig selv at tænke de dårlige ting.

DU MÅ IKKE TÆNKE PÅ BLÅ GRISE!!!


Hvad tænker du på? Blå grise? Det må du ikke. Forestil dig hvor ineffektivt det er, når du siger til dig selv, at du ikke må tænke ”hold kæft hvor er jeg fed”, eller ”jeg bliver aldrig god nok”.

I stedet kan man øve sig i at omdanne de dårlige tanker til bedre tanker. Her gælder det om, at fange sig selv i momentet og aktivt tænke en mere hensigtsmæssig tanke. Det behøver ikke at være en komplet modsætning til den dårlige tanke, den skal bare være bedre. MEN! Nu kommer der et vigtigt ord: fokus. Hvis vi skal være i stand til at skifte tanker, er vi nødt til at være i stand til at skifte fokus. Så når du står der og niver dig selv i mavedellen foran spejlet, bliver du nødt til at give slip. Både på dellen og på de tanker, der hører med. Acceptér, at tanken er uhensigtsmæssig og, at den ikke tjener noget formål – den er uden magt, for den er bare en tanke (som du kan kontrollere). Hvis du kan det er du halvvejs. Næste skridt er, at erstatte den dårlige tanke med den bedre. Eksempelvis kan ”hold kæft hvor er jeg fed” erstattes med ”jeg kan egentlig meget godt lide mit hår”, eller en hvilken som helst anden tanke, der kan arbejde som modsvar til den dårlige. Det fungerer præcist på samme måde med de sætninger vi siger højt. Siger du tit ”jeg er bare SÅ træt” kan du erstatte det med ”jeg er lidt søvnig”. Ændringen kan virke minimal, men når det bliver til en vane, vil du opleve en kæmpe forbedring i det pågældende problem, fordi du ikke længere bekræfter dig selv i det. Prøv selv!

Hvad du kan gøre lige nu

  • Led efter en tanke eller sætning du tænker eller siger ofte (som potentielt har en negativ virkning på din virkelighed)
  • Spørg dig selv om tanken eller sætningen er sand
  • Spørg dig selv om tanken eller sætningen er hensigtsmæssig (flytter den dig tættere på der hvor du gerne vil være?)
  • Find på en bedre tanke eller sætning du kan bruge i stedet (skriv den ned, så du husker den)

Hvis du virkelig gør det her, vil resultatet af denne øvelse fremgå så tydeligt for dig, at jeg ikke engang behøver at forklare dig hvorfor du bør give dig selv denne gave. Det er et simpelt, men meget værdifuldt redskab, at kunne kontrollere nogenlunde hvad der foregår inde i ens hoved og samtidig hvad der flyver ud af ens mund. Andre vil også lægge mærke til forandringen, selv hvis du kun har ændret dine tanker. Hvorfor? Fordi hvis tankerne bag dine ord og din adfærd har ændret sig, vil du, fysisk, også ændre dig. Folk kommenterer på alt fra et ekstra smil til (tilsyneladende) indre ro. Folk mærker det, når du mærker det og det en ret vild fornemmelse. Go for it!

Del 3: Er det kun mig der tror på det?

Når jeg har forklaret dette koncept i andre sammenhænge, er jeg til tider blevet spurgt ”hvad hvis det kun er mig der tror på det?”. Man kan blive i tvivl om, hvorvidt man bilder sig selv ind, at problemerne er bedre end de i virkeligheden er, fordi man måske er den eneste som kan mærke forskellen. For eksempel kan man stille spørgsmålstegn ved, om folk nu også tror på, at man ikke er ligeså træt, fed, doven i dag, som man var i går. Det er et godt spørgsmål. For har man virkelig forbedret noget, hvis andre ikke kan se det? Det er vigtigt at huske, hvem det er der skal være tilfreds med dig og din virkelighed. For er det ikke lige meget hvad naboen tænker om dig, hvis du selv kan mærke fremgangen? Det lyder måske som om, at man kan hoppe rundt i sin egen lyserøde boble hvor man tror på alt godt og magisk og at folk udenom hånende vil pege fingre af ens egen idioti. Faktum er bare, at du uanset boblens farve, altid vil være i din boble. Boblen er din subjektive virkelighed.

Man kan ligeså fejlagtigt tro på alt det negative som på alt det positive.

En ting gælder dog langt hen ad vejen. Folk har ikke tid til at dømme din boble – de har travlt med deres egen. Måske opfanger de ændringer hos dig og måske kommenterer de endda på dem (oftest positivt!), men det er et sjældent fænomen, at nogen direkte kritisere dem.

Kommer du ud for (for det kan ske…), at nogen aktivt og hyppigt bryder din fremgang og er nedladende eller mistroisk, kan du læse mere om problematikker i relationer og hvordan de løses her.

Jeg vil slutte af med stærkt at opfordre dig til at handle aktivt på det du har læst. Prøv øvelsen bare én gang. Se hvad der sker. Du har ikke noget at miste.


Ældre indlæg Nyere indlæg

Skriv en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes inden de bliver offentliggjort.